Top
Een stedentrip naar Brussel is een echte aanrader - Stedentrips24.nl
fade
3809
post-template-default,single,single-post,postid-3809,single-format-standard,theme-voyagewp,mkd-core-1.3.1,mkdf-tours-1.4.3,woocommerce-no-js,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
Stedentrips24.nl / Blog  / Een stedentrip naar Brussel is een echte aanrader
Royal Palace Brussel
17 aug

Een stedentrip naar Brussel is een echte aanrader

Stedentrip naar Brussel

De hoofdstad van de wereldpolitiek is Washington. Maar deze Amerikaanse politieke reus wordt op de voet gevolgd en steeds meer ingelopen door de belangrijkste stad van onze zuiderburen, Brussel. Deze eeuwenoude Europese hoofdstad met meer dan honderdduizend inwoners is de dagelijkse zetel van de Europese Unie. De Belgische Capitool is de ultieme samensmelting van oude en recente geschiedenis.

Zo krijgt u met een bezoek aan de Grote Markt en het Koninklijk Paleis een overzicht van de enorme pracht die Nederland en België terwijl zij nog een koninkrijk vormden, hebben opgebouwd. Rondom de Grote Markt staan architectonische meesterwerken die u regelrecht meenemen naar het België uit de Gouden Eeuw. Probeer wel voor u te blijven kijken, want voor u het weet staat er een klein jongetje tegen uw broekspijpen aan te plassen.

Het ondeugende Mannetje Pis leeft immers ook in de Belgische hoofdstad. Enkele bezienswaardigheden die dichterbij de 21e eeuw komen zijn het kunstgebouw Atomium op de Heizelvlakte en de Europawijk. In dit Brusselse kwartier ziet u waar het dagelijks leven van het Europees parlement zich afspeelt.

Bovendien is Brussel bekend als bakermat van beroemde artiesten. Zo werd Jacques Brel hier geïnspireerd tot het zingen van zijn mooiste Franse Chansons. Hergé bracht stripheld Kuifje in de Belgische stad tot leven en Toots Thielemans eerde Brussel met de waanzinnige Jazzklanken uit zijn mondharmonica.

Stedenreizen naar Brussel zijn een toer door de belangrijkste stad van Europa. En binnenkort misschien wel van de wereld. Een stad waar eeuwenoude pracht hand in hand leeft met moderne wereldpolitiek. Er zijn meerdere aanbieders van stedentrips naar Brussel.

Deze website informeert u over hoe en waar uw stedenreis te boeken én u vindt een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden van deze Europese hoofdstad. Ook verschaffen wij u informatie omtrent accommodaties in Brussel, van hotel tot camping.

Grote Markt

De Nederlandse toerist hoeft niet ver te reizen voor een van de mooiste pleinen ter wereld. Brussel heeft namelijk met de Grote Markt een fantastisch architectonische lekkernij op het menu staan. En dan te bedenken dat 1000 jaar geleden nog een dampend moeras deze plek vulde.

Het Belgische plein heeft een lugubere reputatie. Zo werden op de marktplaats in de 16e eeuw de eerste protestanten op de brandstapel gebracht. Ook vonden beroemde Hollandse edellieden als Egmont en Horne er een brute dood.

Tegenwoordig doet de Grote Markt gelukkig vriendelijker aan. Het prachtige stadhuis en broodhuis wordt omringd door gezellige terassen en restaurans waar de gastvrije Brusselaren reizigers van harte welkom heten.

Manneken Pis

Wie dacht dat je met je natuurlijke behoefte niet beroemd kon worden, heeft het mis. Want met Manneken Pis heeft Brussel een heuze wereldberoemdheid in zijn stadcentrum staan. Het 58 centimeter hoge plassende jongetje staat op de hoek van de Stoofdstraat en de Eikstraat en is al jarenlang een toeristische trekpleister in de Belgische hoofdstad.

Legendes rondom de achtergrond van het ontspannen standbeeld hebben Manneken Pis onsterfelijk gemaakt. Zo gaat het verhaal dat het beeld een herinnering is een anoniem gebleven jongetje dat Brussel van de ondergang redde door de vlammen van een brandende kruitlont te doven met zijn plas.

Toeristen die het olijke beeld aandoen, zullen het beeldje misschien niet naakt aantreffen. Manneken Pis heeft regelmatig een jasje aan en is inmiddels al 700 keer van kostuum gewisseld.

Atomium

Dit praalmonument ter ere van de Wereldtentoonstelling in 1958 is Brussels meeste beroemde scheikundige element. Het atomium is een enorm bouwwerk dat symbolisch gestalte geeft aan het atoombegrip. Het Belgische gebouw op de Heizelvlakte is een op schaal nagemaakte ijzerkristal.

Opvallend is dat het atomium in Brussel helemaal van aluminium is gemaakt. De makers dachten dat dit materiaal minder zou roesten dan het uit ijzer gemaakte staal. In eerste instantie zou het buitenaards uitziende kunstwerk vlak na de tentoonstelling weer worden weggehaald. Maar het atomium was inmiddels zo’n populaire trekpleister geworden dat Brussel besloot het prachtige kunstwerk tot op heden te laten staan.

Koninklijk Paleis

Het prachtige koningenhuis in Brussel is het resultaat van een bizarre wedstrijd die Prins Willem VI van Oranje had uitgeschreven. Nadat hij in 1731 door Napoleon tot koning was gekroond, verlangde hij een riant onderkomen. Zijn oude vertrek, het paleis op de Koudenberg, was echter helemaal afgebrand.

Verschillende architecten, hoogoplopende ruziës en dramatische sterfgevallen gingen gepaard met de bouw van dit vorstelijk verblijf. Pas in 1829 kon de volgende koning zijn intrede nemen in het eindresultaat. Precies een jaar mocht hij genieten,  in 1830 brak namelijk de Belgische revolutie uit. Halsoverkop moest de heersende vorst zijn paleis en inboedel achterlaten. Gelukkig voor Brussel, want het prachtig aangekleden paleis is tegenwoordig nog steeds een van de populairste bezienswaardigheden in België.

Europawijk

Bij de feitelijke hoofdstad van Europa hoort natuurlijk een Europese wijk. De Europese wijk, ook wel Leopoldswijk genoemd, is een uitvloeisel van de omvangrijke Europese gemeenschap die in Brussel huist. In dit Belgische kwartier vindt de bezoeker alle instellingen van de Europese Unie.

De Leopoldswijk is een absolute aanbeveling voor de liefhebbers van politiek. Wat zeker niet kan ontbreken tijdens een wandeling door deze Europese samensmelting is een bezoek aan de Leopoldsruimte. Dit is immers het epicentrum van de Europese politiek. In deze dagelijkse vergaderruimte van het Europees Parlement worden alle nieuwe Europese Wetten opgesteld.

 

 

 

Admin